Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2022

Almás krémes házias recept

Kép
Hozzávalók a piskótához: 5 darab tojás 18 dkg porcukor 25 dkg liszt 1 csomag sütőpor 1 dl napraforgó olaj 1 dl víz 3 evőkanál kakaópor 7 darab alma 1 fél citrom leve 2 csomag vaníliás cukor 3 kiskanál fahéj Hozzávalók a vaníliás krémhez: 5 dl tej 5 evőkanál cukor  2 csomag vaníliás pudingpor 15 dkg vaj  Hozzávalók a csokoládémázhoz: 150 g csoki 1 dl olaj Elkészítés: Az almát meghámozzuk, és lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom levével, majd hozzáadjuk a 2 csomag vaníliás cukrot és a 3 kiskanál fahéjat. Jól keverjük össze. Zsírpapírral kibélelt tepsibe terítjük. Felverjük az 5 tojást , hozzáadjuk cukrot, az olajat, a vizet, majd a sütőporos lisztet és keverjük el. Foltonként az almára rakjuk, majd a másik felébe belekeverjük a kakaót, és tegyük az almàra. Majd elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30percig sütjük.  A tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főzünk. Várjuk meg amíg kihűl és a vajjal habosra keverjük. A megsült(kihűlt) piskótát kifordítjuk a tepsiből, így felkerü

Tócsni házias recept

Kép
Hozzávalók: 1 darab cukkini 2 gerezd fokhagyma Só ízlés szerint Bors ízlés szerint 1 dadab tojás 1 evőkanál liszt 0.5 dl olaj vagy zsír  Elkészítés: A cukkinit nagylyukú reszelővel lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét ha eresztett.  Hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát reszelve. A tojást, lisztet összekeverjük. A serpenyőbe olajat teszünk. 1 ek masszát teszünk bele, laposra nyomjuk kb fél tenyérnyire. Mindkét oldalát pirosra sütjük.

Krumplikása házias recept

Kép
Hozzávalók: 50 dkg krumpli 1  fej vöröshagyma 1 dl tejföl 2 evőkanál búzadara  só ízlés szerint 1 evőkanál zsír vagy olaj  Elkészítés: A krumplit és a hagymát meghámozzuk és vékony karikákra szeleteljük. A krumplit és a hagyma negyed részét egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy  ellepje. Megsózzuk ízlés szerint és  puhára főzzük. Utána botmixerrel vagy burgonyatőrővel pépesítjük, visszatesszük a tűzre, hozzászórjuk a daralisztet . Folyamatossan keverve, besűrítjük. Mikor már jó sűrű, kiolajozott kisebb tepsibe vagy pizza formába öntjük majd 180 fokon 20-25percig pirítjuk. Tálaláskor megkenjük tejföllel ,meglocsoljuk olvasztott zsírral és pirított hagymával. 

Ökörszem házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt  2,5 dkg élesztő  2,5 dl tej 5 dkg vaj  3 kanál cukor  Csipet só  2 drb tojás  Túró töltelék: 25 dkg tehén túró  1 csomag vaníliás cukor  1 tojás  Cukor ízlés szerint  Fél citrom héja  1 kanál tejföl  Mák töltelék: 25 dkg darált mák Cukor ízlés szerint  Mazsola ízlés szerint  1 csomag vaníliás cukor  Tej Tetejére: 1 tojás a kenéshez  Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1órát meleg helyen pihentetjük. A túrót villával széttörjük majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és félretesszük. A mákot a cukorral jól elkeverjük,hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót és felöntjük annyi tejjel, hogy nelegyen túl száraz, kenhető legyen. Mikor a tészta megkelt,kisodorjuk egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk.  Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.  Egyesével ujjal széthúzzuk,a tészta közepe kicsit legyen vékonyabb,majd kanállal belerakjuk a tölteléket. A széleit lekenjük tojással.  Előmelegített sütőben 170 fokon 15-20 percig sütjük.  Mikor kihűlt a tetejére lekvár

Farsangi fánk házias recept

Kép
Hozzávalók: 75 dkg  liszt 4 dkg élesztő 5 darab tojássárgája 9 dkg margarin vagy vaj 1 teáskanál vanília aroma 1 darab citrom héja  3-4 dl tej 7 dkg porcukor 1 evőkanál rumaroma 1 csipet só Olaj Elkészítés: A langyos tejbe beletesszük a porcukor felét, beletesszük az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a tojássárgáját, a rumot, a sót, és a vaníliaaromát. Addig gyúrjuk amíg sima tésztát nem kapunk. 1 órát meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt kinyújtjuk, és köröket szaggatunk. 25 percig letakarva pihentetjük. Felmelegítjük az olajat. Annyi olajat melegítjünk, hogy a fánkok sütés közben ne érjenek le a serpenyő aljára. A fánkok közepét benyomjuk, ezzel a felével kezdjük el lefedve kisütni őket.

Császármorzsa házias recept

Kép
Hozzávalók: Fél bögre búzadara 1 bögre tej Fél bögre liszt Csipet só 2 darab tojás 1 evőkanál zsír Elkészítés: A tejet felmelegítjük. Szétválasztjuk a tojásokat. A forró fejbe belekeverjük a lisztet, a darát, a cukrot, és a sót. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat belekeverjük a tésztába, majd a fehérjét is. A zsírt felmelegítjük. Beleöntjük az egészet egy serpenyőbe, pár perc után fordítjuk átt. Aranyszínűre hagyjuk pirítani. Szaggatjuk szétt, hogy a közepe is átsüljön. Kiszedjük egy tányérra, és lekvárral tálaljuk.

Ekler fánk házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta : 2,5 dl víz 10 dkg vaj 20 dkg liszt 4 tojás Csipet só  Töltelék: 5 dl habtejszín  3,5 dl tej 1 tojássárgája  1 csomag vaníliás pudingpor Cukor ízlés szerint  2 kk gran.kávé Elkészítés: A tésztához a vajat a vízzel és sóval felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet és addig keverjük, míg el nem válik az edény falától. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, addig keverjük míg sima nem lesz. Habzsákba rakjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe hosszúkás csíkokat nyomunk. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük A tejből, tojássárgájából, cukorból és a porból sűrű pudingot főzünk majd félretesszük hűlni. Fele tejszínt a kávéval kemény habbá verjük, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.  Fél órára hűtőbe tesszük. A maradék habtejszínt is keményre verjük . A fánkokat félbe vágjuk, megtöltjük a kávés krémmel majd a tejszínhabbal és rárakjuk a tészta tetejét. Olvasztott csokival vagy amivel szeretnénk díszítjük.

Lángos házias recept

Kép
Hozzávalók: 1 dl tej 2 teáskanál cukor 30 g élesztő 70 dkg liszt 2 dl langyos víz só olaj 3 gerezd fokhagyma tejföl sajt  Elkészítés: A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt morzsolva. Várjuk meg amíg felfut az élesztő. Tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót és keverjük el. Öntsük hozzá az élesztős tejet,majd a langyos vizet és tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó a tésztánk ha elválik a tészta a fazék falától.  Szórjunk lisztet a tetejére,majd takarjuk le. Meleg helyen 40-45 perc alatt kelesszük meg, amíg a kétszeresére nő. Vágjuk 6-8 részre a megkelt tésztát, majd csináljunk belőlük kis bucikat. Nedves kézzel nyújtsuk ki. Ügyeljünk arra,hogy ne szakadjon el a tésztánk. Közepes lángon forró olajban 6-10 perc alatt aranybarnára sütjük.  Ha elkészült,tegyünk rá zúzott fokhagymát, tejfölt és sajtot ízlés szerint

Töltött finomság leveles tésztából házias recept

Kép
Hozzávalók: Leveles tészta Tejföl 2 gerezd fokhagyma Só ízlés szerint Sonka Sajt Tojás Szezánmag Elkészítés: A tejfölt, a fokhagymát, és a sót összekeverjü. A sajtot lereszeljük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. A kisodrott tésztát megkenjük a tejfölös szósszal, rátesszük a sonkát, és a sajtot. Feltekerjük, és kör alakúra formázzuk. Bevágjuk a széleit, megkenjük tojással, és szórunk rá szezánmagot. Majd előmelegített sütőben arany-barnára sütjük.

Túrós batyu házias recept

Kép
Hozzávalók: 60 dkg  liszt  8 dkg cukor 3 dl  tej  1 csipet só 4 dkg élesztő  2 darab tojássárgája  8 dkg vaj (olvasztva) 1 csomag vaníliás cukor  1 citrom reszelt héja  Hozzávalók a töltelékhez: 45 dkg túró  2 evőkanál búzadara  5 evőkanál cukor  1 csomag vaníliás cukor  Mazsola ízlés szerint 1 darab tojás 2-3 evőkanál tejföl 1 darab tojássárgája a kenéshez  1-2 dl tej a kenéshez Elkészítés menete : Egy  tálba öntjük bele a lisztet készítsünk bele egy mélyedést. Öntsük bele a 0,5 dl langyos tejet, szórjunk a tejbe egy egy kevés cukrot ízlés szerint és morzsoljuk bele az élesztőt. Jól  keverjük össze. Letakarjuk és körülbelül 5 percet várunk, amíg felfut a kovász. Utána tegyünk bele a többi langyos tejet,  tojássárgáját, sót,citromhéjat és a cukrot. Az olvasztott margarin is mehet. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, jó tésztát kapjunk. Szükség szerint tegyünk még hozzá lisztet vagy tejet. Takarjuk le és körülbelül 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem kel. Nyomjuk szét a túrót vill

Mákos kalács házias recept

Kép
Hozzávalók: 40 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2,5-3 dl tej(liszt függő) 10 dkg zsir 5 dkg cukor 1 csipet só Töltelékhez: 20 dkg mák 2 dl tej 100 g cukor 1 citrom reszelt héja  Mazsola  Tetejére: 1evőkanál tej 1 darab tojás Elkészítés: A tejet felmelegítjük majd felfuttatjuk  benne az élesztőt. A liszter elkeverjük a sóval,cukorral,zsírral majd bedagasztjuk a élesztős tejjel. Lágyabb tésztát gyúrjunk, és 1 órát meleg helyen kelesztjük. Amíg kel elkészítjük a tölteléket. A mákot összekeverjük a cukorral, majd ráöntjük a forró tejet. Ha megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. A tepsit vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a kalácsot. A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, rákenjük a tetejére és megszurkáljuk villával.  Elömelegített sütőbe 170-180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Sajtos rúd házias recept

Kép
Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 kiskanál cukor 1 darab tojás 250 g margarin 1 pohár tejföl 0.5 dl tej 3 dkg élesztő 200 g sajt Só ízlés szerint Hozzávalók a tetejére: 10 dkg sajt 1 darab tojás Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk meleg tejben a cukorral, és 2 evőkanál liszttel. Amíg felfut lereszeljük a sajtot. A többi liszthez hozzáadjuk a margarint amit elmorzsolunk benne. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Továbbá a tojást, a tejfölt, a sót, és a lereszelt sajtot. Tésztát gyúrunk belőlle. 40 percet hűtőben pihentetjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk. Vékony csíkokat vágunk, és a tetejét megkenjük tojással. További 10 percet pihentetjük. A maradék sajtot a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt arany-barnára sütjük.

Szilvás gombóc házias recept

Kép
Hozzávalók: Szilva 1 kg krumpli Fahéj ízlés szerint  30 dkg liszt Só ízlés szerint Forgatáshoz: Olaj Zsemlemorzsa vagy mák Elkészítés: A krumplit sós vízben megfőzzük, és összetörjük. Megvárjuk amíg egy kicsit hűl, majd hozzáadjuk a lisztet. Tésztát gyúrunk belőle,ha ragadna teszünk még hozzá lisztet majd kinyújtjuk.  Négyzeteket vágunk, és mindegyik közepébe teszünk 1 szilvát. A szilvának a mag helyére cukrozott fahéjat teszünk. Gombócot formázunk belőlle.  Vizet forralunk, majd a gombócokat kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére onnan még kb 1-2 perc és jó a gombóc. Olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Majd a megpirult zsemlemorzsába forgatjuk bele a kész gombócokat.

Kenyérlángos házias recept

Kép
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt 2 nagyobb krumpli 1 kanál só 2,5 dl víz 1 kk cukor 2 dkg élesztő  Tetejére: 250 gramm tejföl  25 dkg reszeltsajt 1 nagy lilahagyma 20 dkg szalonna 1 gerezd fokhagyma  só ízlés szerint  Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. 2,5 dl vízben elkeverünk egy kevés cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba öntjük az összetört, megfőtt krumplit, a lisztet, az élesztős vizet és a sót. Tésztává gyúrjuk, és letakarjuk. 1 órát pihentetjük. Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk. Megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rászórjuk a szeletekre vágott lila hagymát, sajtot és végül a bacont.  200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Habkarika házias recept

Kép
Hozzávalók:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1 tojásfehérje 7dkg porcukor 3 csepp ecet Pár csepp ételfesték Elkészítés: A hozzávalókat gőz felett habverővel addig "keverjük", amíg olyan szilárd lesz,hogy a habverőről nem folyik le. Nyomózsákba tesszük és köröket nyomunk a zsírpapírral kibélelt tepsibe.  Majd 2 órát szárítjuk 80 fokon a sütőben.

Tepertős pogácsa házias recept

Kép
Hozzávalók:                                                                                                                                                                                            30 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2-3 dl tej (liszttől függ) 1 evőkanál cukor 300 g darált tepertő 2 teáskanál só a tésztába 2 kanál tejföl 2 darab tojássárgája Töltelék: Tepertő ízlés szerint  Kenéshez: 1 tojás  Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, tejfölt és a sót. A cukrozott meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt a liszhez adjuk és bedagasztjuk. 1 órát kelesztjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk majd rákenjük a tepertőt. A tészta felső részét középre hajtjuk, az alsó részét ráhajtjuk. Az így kapott tészta mindkét végét középre hajtjuk. Letakarjuk, és 20 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, és hajtogatunk. Ezt ismételjük meg még 1-szer. Ha ezt megcsináltuk kinyújtjuk, berácsozzuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, bel

Sajtos pogácsa házias recept

Kép
Hozzávalók:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    70 dkg liszt 30 dkg margarin  1 tejföl 1 tojás  1 dl tej 1 kocka élesztő  1 ek. só  1 kk cukor 15 dkg reszelt sajt 1 tojás a kenéshez, reszelt sajt   Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk és éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap kivesszük, jól átgyúrjuk és pihentetjük fél órát. Kisodorjuk, majd pogácsa szaggatóval kivágjuk. Olajozott tepsibe rakjuk, lekenjük tojással megszórjuk sajttal és így pihentetjük még fél órát. 180fokon 20-25 percig sütjük. 

Házi zsemle házias recept

Kép
Hozzávalók:                                                                                                                                                                   60 dkg liszt 0,5 dl olaj 4 dkg élesztő 1 dl tejföl 1 darab tojás 1,5 kiskanál só 2 dl tej Elkészítés: A tésztát bedagasztjuk, meleg helyen 1 órát kelesztjük.  Ha megkelt a tészta 9 részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőlük.  Zsírpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Lekenjük tejjel és még 10 percet kelesztjük. Megszórhatjuk szezámmaggal, vagy amivel szeretnénk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Flódni házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta: 80 dkg liszt 35 dkg vaj 8 dkg porcukor  1.5 dkg élesztő  4 darab tojássárgája  2 dl tej Csipet só  1 darab tojás a kenéshez Máktöltelék: 35 dkg mák 20 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor  1 narancs héja (reszelve) 5 dkg cukor 1,5 dl víz  Diótöltelék: 35 dkg dió  20 dkg porcukor  1 csomag vaníliás cukor  1 citrom héja (reszelve) 5 dkg cukor 1,5 dl víz Almatöltelék: 1 kg alma (reszelve) 10 dkg cukor 1 citrom héja (reszelve) Fahéj ízlés szerint  Elkészítés: A  lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is. Összegyúrjuk. 4 részre osztjuk, és hűtőszekrényben 1órán át pihentetjük. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. Máktöltelék elkészítése: A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancshéjjal és a mazsolával.A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük.Egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni

Túrós nudli házias recept

Kép
Hozzávalók: 25 dkg tehén túró  10 dkg vaj Csipet só  10 dkg liszt 1 csomag vaníliás cukor  1 tojás  1 ek. Porcukor  1 citrom reszelt héja  A pirított zsemlemorzsához: Zsemlemorzsa Olaj Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk, ha nagyon ragadna hozzáadunk még lisztet.Lágyabb,de nem ragadós tésztát készítünk.  Feltesszük vizet forrni,addig a tésztát kisodorjuk csíkokra vágjuk, kisebb darabokat csípünk és nudlikat formázunk belőle. Mikor a víz felforrt,belerakjuk a nudlikat majd mikor feljönnek a víz tetejére 1 percig főzzük. Pirított zsemlemorzsába forgatjuk,porcukorral megszórjuk ,majd ízlés szerint tehetünk lekvárt rá vagy amit szeretünk. 

Vaníliás kifli házias recept

Kép
Hozzávalók:                                                                                                                                                                 330 gramm liszt 85 gramm porcukor 250 gramm vaj Csipet só  120 gramm darált dió Tetejére: 20 g porcukor 1 vaníliás cukorral elkeverve Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Hűtőben tesszük 1 órára. Mikor letelt az 1óra enyhén lisztezett deszkára helyezzük. Kis darabokat csípünk belőle, majd kicsi kifliket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 percig sütjük. Még melegen megforgatjuk a vaníliás porcukorban.

Kókuszos szelet házias recept

Kép
                                                                                                                                                                                                                                                                   Hozzávalók: 2 bögre liszt 1 bögre porcukor 2 dl tej 250 ml habtejszín 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 2 darab tojás 50 g vaj 3 evőkanál kókuszreszelék 1 kiskanál rum Krém: 4 darab tojás 10 evőkanál cukor 1 evőkanál kakaó 2 evőkanál kókuszreszelék 25 dkg vaj Diszítés: Tejszínhab Étcsokoládé Elkészítés: A lisztet összekeverjük a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral, és a kókuszreszelékkel és összekeverjük. A tejhez hozzáadjuk, a habtejszínt, a tojást, a rumot és jól összekeverjük. A lisztes keveréket összekeverjük a tejes keverékkel majd hozzáadjuk a vajat és azzal is jól eldolgozzuk. Egy tepsit kizsírozunk beleöntjük a masszánkat majd tűzpróbáig sütjük, körülbelül 20 perc. A 4 darab tojást vízgőz felett habosra mixere

Párizsi kifli házias recept

Kép
Hozzávalók: 4 evőkanál zsemlemorzsa 400 g porcukor 250 g darált dió 5 darab tojásfehérje Krémhez: 3 evőkanál kakaó 10 evőkanál cukor 380 g vaj 3 darab tojás Fél dl rum Tetejére: 250 g margarin 200 g csokoládé Elkészítés: A tojásfehérjét gőz felett kemény habbá verjük. Szépen lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Ha elkészült keverjük hozzá a diót, és a zsemlemorzsát is. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Az elkészült masszát habzsákba töltjük, majd a sütőpapírra kifli formákat nyomunk. Előmelegített sütőben 140 fokon 20 percig sütjük. Ha elkészült hagyjuk kihűlni. Szintén vízgőz felett habosra verjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a kakaót, és a cukrot. Főzzük sűrűre, majd hűtjük ki. Egy tálban a vajat keverjük habosra, majd adjuk hozzá a kihűlt krémet lassan, és közben alaposan keverjük el. Mindegyik kiflire nyomjunk egy adag krémet. A tetejére a margarint megolvasztjuk a csokival, majd megvárjuk amíg kihűl. Amikor kihűlt a megolvadt csoki akkor teszünk a kiflikre.

Lúdláb szelet házias recept

Kép
Hozzávalók: 4 darab tojás 16 dkg cukor 3 evőkanál víz 16 dkg liszt 1 cskmag sütőpor 2 dkg kakaópor 5 dkg darált dió  Krém hozzávalók: 4dl tej 1 darab tojás  4 evőkanál liszt  22 dkg margarin Elkészítés: A tojásokat cukorral és a vízzel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport és a diót is. Lassú "tűzön" kivajazott, kilisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.  Krém elkészítése:  A tejet összekeverjük a liszttel és a tojással.  Majd összefőzzük és várunk amíg kihűl. A margarint kikeverjük cukorral, vaníliás cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk a kihűt lisztes masszát. Rákenjük a tésztára, majd a tetejére keszítsünk csokimázat.  A csokit olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd rácsurgatjuk a sütire.

Pudingos csiga házias recept

Kép
Hozzávalók:                                                                                                                                                             Tészta: 50 dkg liszt  1 csomag vaníliás cukor  8 dkg cukor  2 kanál olaj  2,5 dkg élesztő  3 dl tej  1 citrom reszelt héja  1 tojás  Töltelék: 6 dl tej  2 csomag vaníliás pudingpor  10 dkg túró  Cukor ízlés szerint  1 kk. Vanília aroma  Elkészítés: A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.  Míg kel a tészta elkészítjük a pudingot,majd félretesszük hűlni.  Mikor kihűlt mixerrel hozzákeverjük a túrót. A megkelt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a pudingos töltelékkel(ízlés szerint tehetünk mazsolát is)majd feltekerjük.  Ízlés szerint felvágjuk(ki milyen vastagságúra szeretné a csigákat). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és így kelesztjük még 15-20 percet. Sütés előtt megkenjük tejjel. Előmelegített sütőben 180fokon 20-25 percig sütjük.  Mikor megsültek még melegen megkenjük c

Túrós kígyórétes házias recept

Kép
Hozzávalók: 2 darabhoz 60 dkg liszt  2,5 dkg élesztő  1 egész tojás  1 tojássárgája  3 kanál cukor  20 dkg vaj 2 dl tej Csipet só  1 tojás (kenéshez) Töltelék: 50 dkg tehén túró  Mazsola ízlés szerint  1 citrom reszelt héja  Cukor ízlés szerint  1 tojás  2 kanál tejföl  2 csomag vaníliás cukor  Búzadara Elkészítés: Először elkészítjük a töltelékeket.A hozzávalókat alaposan elkeverjük(a darát még nem adjuk hozzá) A tészta hozzávalóit bedagasztjuk kb 5 percig majd fél órát pihentetjük.   Kisodorjuk téglalap alakúra a tésztát,mindkét szélén kb. 8cm bevágást ejtünk. A tészta közepét megszórjuk kevés darával és megtöltjük a túrós töltelékkel. A széleket egymásra (felváltva)hajtogatjuk,majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.  Lekenjük tojással,180 fokon 25-30 percig sütjük. 

Cseresznyés pite házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta: 35 dkg liszt  1 tojás  1 kk sütőpor 20 dkg vaj 10 dkg cukor  Csipet só  Töltelék: Fél kiló cseresznye  7 dkg cukor  Fahéj ízlés szerint  1 csomag vaníliás cukor  1 kanál étkezési keményítő  Kenéshez: 1 tojás  Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1órára hűtőben pihentetjük.  A kimagozott cseresznyét a többi hozzávalóval összekeverjük  és félretesszük. A tésztát kivesszük a hűtőből,kétharmadát lisztezet felületen kinyújtjuk, majd a kiolajozott, lisztezett formába helyezzük,kibéleljük az oldalát is. Az alját villával megszurkodjuk. A cseresznyéből mielőtt a tésztára tennénk, kinyomkodjuk a felesleges levet. A maradék tésztát kisodorjuk és ízlés szerint kivágjuk a díszítéshez,majd lekenjük tojással.  Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig aranybarnára sütjük.  Mikor kihűlt megszórjuk porcukorral.

Copfos mákos kalácskoszorú házias recept

Kép
50 dkg liszt  3 tojás (2 egész, 1 tojásfehérje) 1,5 dl tej 12 dkg cukor 2 dkg élesztő  1 csomag vaníliás cukor  10 dkg zsír  Csipet só  Töltelék: 15 dkg mák  15 dkg porcukor  1 csomag vaníliás cukor  1 citrom reszelt héja  Néhány evőkanál tej 1 kanál lekvár    Tetejére: 1 tojássárgája  Tej Elkészítés: Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet átszitáljuk,majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, bedagasztjuk. Meleg helyen 1órát pihentetjük.  A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, annyi tejet adunk hozzá ,hogy kenhető legyen. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra sodorjuk. A tészta alsó felét kb 1 centiméterenként csíkokra vágjuk.3 szálanként összefonjuk. A tészta felső részén egyenletesen elosztjuk a tölteléket,majd fentről hajtogatva elkezdjük összetekerni a tésztát. A fonatokat ráhajtogatjuk a tésztatekercsre,ügyeljünk arra,hogy a fonatok vége a tészta alá kerüljenek.  A tésztát koszorúvá formázzunk . Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,lekenjük a tejjel el

Almás pite házias recept

Kép
Hozzávalók: 40 dkg liszt 15 dkg porcukor  2 dl tejföl Fél csomag sütőpor 15 dkg zsír Csipet só  Töltelék: 1,5 kg alma 15 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 teáskanál fahéj 3 evőkanál darált dió Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almákat kimagozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a fahéjat. Az egyik tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk,megszórjuk kevés liszttel.Beletesszük az egyik tésztát , majd szórjuk meg a dióval. Egyenletesen rátesszük az almát is.  A tészta másik felét is kinyújtjuk.  Megszúrkodjuk villával majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Túró Rudi szelet házias recept

Kép
Hozzávalók: Alsó rész: 30 dkg darált háztartási keksz 2 dl lefőzött instant kávé  2 dl meggylé 2 kanál porcukor  2 kanál kakaó Krém: 50 dkg tehén túró  25 dkg mascarpone 1 csomag vaníliás cukor  1 kanál rum  2 kanál barna cukor Ízlés szerint magozott cseresznye vagy meggy  Tetejére: Kis kanál olaj  20 dkg étcsokoládé Elkészítés: Az alsó rész hozzávalóit jól összekeverjük, ha száraz lenne egy kevés tejjel pótoljuk. Nelegyen túl kemény, sem túl száraz.  Zsírpapírral bélelt tepsiben jól szétnyomkodjuk. A krém hozzávalóit (gyümölcsön kívül) mixerrel összekeverjük, majd ezután beleöntjük a magozott gyümölcsöt, és jól összedolgozzuk. Rákenjük a hideg tésztára. A csokit olajjal felolvasztjuk, és rákenjük a sütire.  1-2 órára hűtőben pihentetjük.

Amerikai fánk házias recept

Kép
Hozzávalók: 40 dkg liszt Csipet só 3 dkg élesztő  5 dkg margarin  2 darab tojássárgája 5 dkg cukor 1 kiskanál fahéj 3 dl tej(liszt függő) Elkészítés: A tésztát bedagasztjuk(lágyabb tésztát dagasztunk)és meleg helyen duplájára kelesztjük.  Ha megkelt a tészta lisztezett felületen kisodorjuk. Kivágjuk és forró olajban barnára sütjük mindkét oldalát.  Csokoládéval vagy cukormázzal díszítjük. Cukormáz hozzávalók: 2 darab tojásfehérje 60 dkg porcukor 1 darab citrom leve Cukormáz hozzávalók: 2 darab tojásfehérje 60 dkg porcukor 1 darab citrom leve Cukormáz elkészítése: A tojásfehérjét a porcukorral és egy  citrom levével gőz felett kemény habbá keverjük.

Lekváros bukta házias recept

Kép
Hozzávalók: 60 dkg liszt  2 tojássárgája  1 tojás  Csipet só  2,5 dkg élesztő  3 dl tej  3 kanál cukor  6 dkg vaj  Fél citrom reszelt héja Közepébe: Lekvár Tetejére: 1 tojás  Elkészítés: A tészta hozzávalóit bedagasztjuk és meleg helyen 1órát pihentetjük.   Mikor megkelt lisztezet felületen 1 ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A kisodrott tésztát  kb.7cm négyzetekre vágjuk közepét megtöltjük lekvárral, oldalait behajtjuk és feltekerjük.  Kiolajozott tepsibe egymás mellé rakjuk őket,letakarjuk és pihentetjük még 20 percet. Mikor duplájára kelt megkenjük tojással majd előmelegített sütőben 180fokon 20-25 percig sütjük.

Fokhagymás sajtos stangli házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt  2,5 dkg élesztő  3 dl tej 1 kk. cukor 1 kk.só 5 dkg vaj vagy margarin  Töltelék: 10 dkg olvasztott vaj  4 nagyobb gerezd fokhagyma  Só Kenéshez: 1 tojás  Kevés víz  Tetejére: Egész kömény vagy szezámmag Elkészítés: A tészta hozzávalóit bedagasztjuk és félretesszük fél órát pihenni. A fokhagymát belereszeljük az olvasztott vajba, megsózzuk és alaposan elkeverjük.  A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra sodorjuk az egyik felét megkenjük a fokhagymás vajjal,majd a másik felét ráhajtjuk. Vízszintesen ketté vágjuk majd függőlegesen ízlés szerint csíkokat vágunk(ki milyen vastagra vagy vékonyra szeretné)és egyesével többször megtekerjük. Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk megkenjük tojással és megszórjuk ízlés szerint köménnyel vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.  Még melegen megkenjük fokhagymás olajjal. 

Piskóta tekercs házias recept

Kép
Hozzávalók: 7 tojás  7 kanál liszt  7 kanál cukor  Csipet só  Töltelék: Lekvár ízlés szerint Díszítés: 1dl tejszín  15 dkg étcsokoládé  Elkészítés: A tojásokat ketté választjuk,a fehérjét a sóval és cukorral kemény habbá verjük.  Állandó keverés közben egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat,legvégül kanalanként a lisztet. Még pár percig alaposan összekeverjük. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon 15percig sütjük.  Mikor megsült konyharuhára borítjuk a tésztát a papírt lehúzzuk róla,megkenjük lekvárral és  feltekerjük.  A tejszínt felmelegítjük belerakjuk a csokit, alaposan összekeverjük, hogy a csoki olvadjon el benne. Megkenjük a tészta oldalát, tetejét a tejszínes csokival és 1órára hűtőben pihentetjük. 

Házi sajt házias recept

Kép
Hozzávalók: 4 l tej ( tehén, házi) 5 kanál 18% -os ecet 2 kanál só Hagyma ízlés szerint  Elkészítés menete: A tejet tegyük fel főzni. Forrás után kisebb lángra kapcsoljuk. Tegyünk hozzá 5 kanál 18 százalékos ecetet,majd keverjük el lassan. Pár percig kis lángon főzzük, majd kapcsoljuk le. Ízesíthetjük hagymával, snidlingel,petrezselyemnel. 10 percet hagyjuk állni, majd keverjük el benne a  kettő kanál sót. Ismét 10 percet hagyjuk pihenni. Egy tésztaszűrőt kibélelünk kisebb lyukú anyaggal. Pl.( Pelenka). Ezzel szűrjük le a sajtot, ízesítjük hagymával vagy bármi mással ízlés szerint.  Még melegen nyomkodjuk ki belőle a savót. Jól beszorítjuk, formába tesszük. ( Esetleg tányérba). Ráhelyezünk még egy tányért és valamilyen nehezéket is tegyünk rá. Egy napig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Hólabda házias recept

Kép
Hozzávalók: 8 darab tojás 1 csomag sütőpor 7 evőkanál víz 25 dkg liszt 25 dkg cukor Hozzávalók a krémhez: 10 dkg liszt 20 dkg margarin 15 dkg porcukor 1 teáskanál rum ( nem szükséges) 5 dl tej Hozzávalók a tetejére és az oldalára: 10 dkg csoki 10 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A tésztához választjuk külön a tojások a fehérjét verjük habbá. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük.  Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Kevés fehérjehabbal durván keverjük el és a maradék fehérjehabot óvatosan adjuk hozzá. Süssünk 2 lapot ebből az adagból(170fok-15 perc)   Főzzünk krémet a tejből és a lisztből. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet. Ha a tészta megsült, várjuk meg amíg kihűl és pogácsaszaggatóval  kis karikákat vágunk. Utána két korongot összeragasztunk egy kis krémmel. A teljes oldalát is bekenjük, és a kókuszreszelékbe forgatjuk be. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit, és a sütik tetejét vonjuk be vele .

Madártej szelet házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta: 8 tojásfehérje  Fél csomag sütőpor  8 kanál liszt 8 kanál cukor  Krém: 8 tojássárgája  20 dkg porcukor  2 csomag vaníliás pudingpor  7 dl tej 25 dkg vaj Tetejére: Habtejszín (hulala)  Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, beleöntjük a sütőporral elkevert lisztet, jól összekeverjük majd olajozott tepsibe (25×37) öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.  A tejből, tojássárgájából, cukorból, és pudingporból sűrű krémet főzünk.  Mikor kihűlt hozzákeverjük a vajat, és a tésztára simítjuk. A habtejszínt keményre verjük és a sütemény tetejére simítjuk.

Virslis kelt tészta házias recept

Kép
Hozzávalók: 60 dkg liszt  10 dkg vaj 2,5 dkg élesztő  1 tojás  1 kk só  2,5-3 dl tej 1 kk cukor  Töltelék: Virsli  Sajt Mustár  Tetejére: 1 tojás  Elkészítés: A tészta hozzávalóit bedagasztjuk és duplájára kelesztjük.  Mikor megkelt a tészta kisebb gombócokat csípünk a tésztából,egyenként téglalap alakúra sodorjuk őket.  Alsó részét megkenjük mustárral, megszórjuk reszelt sajttal rátesszük a virslit(a felső  részén ízlés szerint csíkokat készítünk)és feltekerjük.  Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.  Előmelegített sütőben 180fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. 

Májpástétom házias recept

Kép
Hozzávalók: 500 gramm csirkemáj 1 fej hagyma  2 darab tojás 100 ml tejszín  1 csokor petrezselyemzöld 1 evőkanál darált paprika Só ízlés szerint Majoránna ízlés szerint Bors ízlés szerint 1 púpos evőkanál liszt 400 ml tej 40 gramm vaj Elkészítés: A vajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük  tejjel, majd folytonos keverés melett sűrűre főzzük.  Félretesszük kihűlni és időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje. A májat megmossuk, majd a hagymával és a petrezselyemmel ledaráljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, a tojásokat, és a fűszereket.  Végül a besamellel is alaposan összekeverjük.  A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Keresünk két tepsit, egy kisebbet, amiben sütni fogjuk, és egy nagyobbat, amibe a kicsi tepsi belefér.  A kicsi tepsit sütőpapírral kibéleljük, és  beleöntjük a masszát.  A nagyba forró vizet teszünk. Kb. 60 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. 15-20 percet pihentetjük, utána kiborítjuk  egy tálcára. 

Kifli házias recept

Kép
Hozzávalók: 70 dkg liszt  4 dl tej 5 dkg vaj  1 kk só  4,2 dkg élesztő  1 kk cukor Tetejére: Tej Elkészítés: A meleg cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.  Egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót a vajat majd ráöntjük az élesztős tejet és bedagasztjuk.  Lisztezet felületre rakjuk a tésztát, kis gombócokat csípünk belőle, egyesével ovális lapokká nyújtunk majd feltekerjük őket.  Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk,  letakarjuk folpackal  és 1 órát kelesztjük.  Sütés előtt lekenjük tejjel. Előmelegített sütőben 180fokon 15-20 percig sütjük.