Tepertős pogácsa házias recept
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej (liszttől függ)
1 evőkanál cukor
300 g darált tepertő
2 teáskanál só a tésztába
2 kanál tejföl
2 darab tojássárgája
Töltelék:
Tepertő ízlés szerint
Kenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, tejfölt és a sót.
A cukrozott meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt a liszhez adjuk és bedagasztjuk.
1 órát kelesztjük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk majd rákenjük a tepertőt.
A tészta felső részét középre hajtjuk, az alsó részét ráhajtjuk.
Az így kapott tészta mindkét végét középre hajtjuk.
Letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
Ismét kinyújtjuk, és hajtogatunk. Ezt ismételjük meg még 1-szer.
Ha ezt megcsináltuk kinyújtjuk, berácsozzuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beletesszük a pogácsákat, és megkenjük felvert tojással.
Még 20 percet pihentetjük.
Előmelegített sütöben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése