Mákos kalács házias recept




Hozzávalók:




40 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2,5-3 dl tej(liszt függő)

10 dkg zsir

5 dkg cukor

1 csipet só


Töltelékhez:


20 dkg mák

2 dl tej

100 g cukor

1 citrom reszelt héja 

Mazsola 




Tetejére:


1evőkanál tej

1 darab tojás



Elkészítés:


A tejet felmelegítjük majd felfuttatjuk  benne az élesztőt.


A liszter elkeverjük a sóval,cukorral,zsírral majd bedagasztjuk a élesztős tejjel.


Lágyabb tésztát gyúrjunk, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.


Amíg kel elkészítjük a tölteléket.


A mákot összekeverjük a cukorral, majd ráöntjük a forró tejet.


Ha megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük.


A tepsit vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a kalácsot.


A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, rákenjük a tetejére és megszurkáljuk villával. 


Elömelegített sütőbe 170-180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sonkás sajtos csiga házias recept

Farsangi fánk házias recept