Mákos kalács házias recept
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej(liszt függő)
10 dkg zsir
5 dkg cukor
1 csipet só
Töltelékhez:
20 dkg mák
2 dl tej
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
Mazsola
Tetejére:
1evőkanál tej
1 darab tojás
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszter elkeverjük a sóval,cukorral,zsírral majd bedagasztjuk a élesztős tejjel.
Lágyabb tésztát gyúrjunk, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel elkészítjük a tölteléket.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ráöntjük a forró tejet.
Ha megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük.
A tepsit vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a kalácsot.
A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, rákenjük a tetejére és megszurkáljuk villával.
Elömelegített sütőbe 170-180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése