Flódni házias recept
Hozzávalók:
Tészta:
80 dkg liszt
35 dkg vaj
8 dkg porcukor
1.5 dkg élesztő
4 darab tojássárgája
2 dl tej
Csipet só
1 darab tojás a kenéshez
Máktöltelék:
35 dkg mák
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs héja (reszelve)
5 dkg cukor
1,5 dl víz
Diótöltelék:
35 dkg dió
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja (reszelve)
5 dkg cukor
1,5 dl víz
Almatöltelék:
1 kg alma (reszelve)
10 dkg cukor
1 citrom héja (reszelve)
Fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is.
Összegyúrjuk.
4 részre osztjuk, és hűtőszekrényben 1órán át pihentetjük.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
Máktöltelék elkészítése:
A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancshéjjal és a mazsolával.A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük.Egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni.
Diótöltelék:
Ugyanúgy elkészitjük mint a máktölteléket.
Almatöltelék:
Az almákat lereszeljük.
Kinyomjuk a levét.
Hozzáadjuk a cukrot (fahéjjal is lehet ízesíteni).
Hűtés után elővesszük a tésztát, és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk.
2 db kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, és külön-külön sütőpapírral borított tepsin kb. 200 fokon kb. 10 percig elősütünk.
A két nyersen maradt tészta közül az egyiket beletesszük a sütőpapírral borított tepsibe, megszurkáljuk, és rákenjük a kihűlt máktölteléket.
Ráhelyezzük az egyik elősütött tésztalapot, arra rákenjük a diótölteléket, és beborítjuk a másik elősütött tésztalappal.
Erre a tésztára kerül az almatöltelék.
Végül az egészet befedjük az utolsó nyers, kinyújtott tésztával, villával megszurkáljuk, tojással lekenjük.
180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük
Megjegyzések
Megjegyzés küldése