Copfos mákos kalácskoszorú házias recept
50 dkg liszt
3 tojás (2 egész, 1 tojásfehérje)
1,5 dl tej
12 dkg cukor
2 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg zsír
Csipet só
Töltelék:
15 dkg mák
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Néhány evőkanál tej
1 kanál lekvár
Tetejére:
1 tojássárgája
Tej
Elkészítés:
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet átszitáljuk,majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, bedagasztjuk.
Meleg helyen 1órát pihentetjük.
A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, annyi tejet adunk hozzá ,hogy kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra sodorjuk.
A tészta alsó felét kb 1 centiméterenként csíkokra vágjuk.3 szálanként összefonjuk.
A tészta felső részén egyenletesen elosztjuk a tölteléket,majd fentről hajtogatva elkezdjük összetekerni a tésztát.
A fonatokat ráhajtogatjuk a tésztatekercsre,ügyeljünk arra,hogy a fonatok vége a tészta alá kerüljenek.
A tésztát koszorúvá formázzunk .
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt(sütőfüggő)aranybarnára sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése