Ökörszem házias recept
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg vaj
3 kanál cukor
Csipet só
2 drb tojás
Túró töltelék:
25 dkg tehén túró
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
Cukor ízlés szerint
Fél citrom héja
1 kanál tejföl
Mák töltelék:
25 dkg darált mák
Cukor ízlés szerint
Mazsola ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
Tej
Tetejére:
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1órát meleg helyen pihentetjük.
A túrót villával széttörjük majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és félretesszük.
A mákot a cukorral jól elkeverjük,hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót és felöntjük annyi tejjel, hogy nelegyen túl száraz, kenhető legyen.
Mikor a tészta megkelt,kisodorjuk egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Egyesével ujjal széthúzzuk,a tészta közepe kicsit legyen vékonyabb,majd kanállal belerakjuk a tölteléket.
A széleit lekenjük tojással.
Előmelegített sütőben 170 fokon 15-20 percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése