Túrós batyu házias recept
Hozzávalók:
60 dkg liszt
8 dkg cukor
3 dl tej
1 csipet só
4 dkg élesztő
2 darab tojássárgája
8 dkg vaj (olvasztva)
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
45 dkg túró
2 evőkanál búzadara
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola ízlés szerint
1 darab tojás
2-3 evőkanál tejföl
1 darab tojássárgája a kenéshez
1-2 dl tej a kenéshez
Elkészítés menete :
Egy tálba öntjük bele a lisztet
készítsünk bele egy mélyedést.
Öntsük bele a 0,5 dl langyos tejet, szórjunk a tejbe egy egy kevés cukrot ízlés szerint és morzsoljuk bele az élesztőt.
Jól keverjük össze.
Letakarjuk és körülbelül 5 percet várunk, amíg felfut a kovász.
Utána tegyünk bele a többi langyos tejet, tojássárgáját, sót,citromhéjat és a cukrot.
Az olvasztott margarin is mehet.
Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, jó tésztát kapjunk. Szükség szerint tegyünk még hozzá lisztet vagy tejet.
Takarjuk le és körülbelül 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem kel.
Nyomjuk szét a túrót villával. Adjuk hozzá a tejfölt, darát, cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, és a felvert egész tojást. Jól keverjük össze.
Ha megkelt a tészta:
Lisztezett felületen gyúrjuk át.
Nyújtsuk ki félujjnyi vastagságra. Vágjuk fel körülbelül 8x8 cm-es kockákra.
Tegyünk a tésztára túrókrémet. Utána fogjuk össze a tészta csücskeit átlósan és csavarjunk rajta egyet.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta tetejét lekenjük tejjel és a kevert tojássárgájával. 20 - 25 percet sütjük.
Sütés után porcukorral jól megszórjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése