Túrós batyu házias recept




Hozzávalók:



60 dkg  liszt 

8 dkg cukor

3 dl  tej 

1 csipet só

4 dkg élesztő 

2 darab tojássárgája 

8 dkg vaj (olvasztva)

1 csomag vaníliás cukor 

1 citrom reszelt héja 


Hozzávalók a töltelékhez:


45 dkg túró 

2 evőkanál búzadara 

5 evőkanál cukor 

1 csomag vaníliás cukor 

Mazsola ízlés szerint

1 darab tojás

2-3 evőkanál tejföl

1 darab tojássárgája a kenéshez 

1-2 dl tej a kenéshez


Elkészítés menete :


Egy  tálba öntjük bele a lisztet
készítsünk bele egy mélyedést.


Öntsük bele a 0,5 dl langyos tejet, szórjunk a tejbe egy egy kevés cukrot ízlés szerint és morzsoljuk bele az élesztőt.


Jól  keverjük össze.


Letakarjuk és körülbelül 5 percet várunk, amíg felfut a kovász.


Utána tegyünk bele a többi langyos tejet,  tojássárgáját, sót,citromhéjat és a cukrot.


Az olvasztott margarin is mehet.


Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, jó tésztát kapjunk. Szükség szerint tegyünk még hozzá lisztet vagy tejet.


Takarjuk le és körülbelül 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem kel.


Nyomjuk szét a túrót villával. Adjuk hozzá a tejfölt, darát, cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, és  a felvert egész tojást. Jól keverjük össze.


Ha megkelt a tészta:


Lisztezett  felületen gyúrjuk át.


Nyújtsuk ki félujjnyi vastagságra. Vágjuk fel körülbelül 8x8 cm-es kockákra.


 Tegyünk a tésztára túrókrémet. Utána fogjuk össze a tészta csücskeit átlósan és csavarjunk rajta egyet.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra.


A tészta tetejét lekenjük  tejjel és a kevert tojássárgájával. 20 - 25 percet sütjük.


Sütés után porcukorral jól megszórjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sonkás sajtos csiga házias recept

Farsangi fánk házias recept

Mákos kalács házias recept