Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2022

Szilvás lepény házias recept

Kép
Hozzávalók: 40 dkg liszt  2 kanál cukor  3 dl tej 2,5 dkg élesztő  1 tojás  2 kanál zsír  Csipet só  Tetejére: Szilva Mák Fahéjas cukor Ízlés szerint cukor Elkészítés: A meleg cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt(5-10perc)majd a tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk és meleg helyen pihentetjük fél órát.        Egy közepes tepsi belsejét kézzel kizsírozunk majd a megkelt tésztát kinyújtjuk benne. A szilvát ízlés szerinti méretűre felvágjuk és a tésztára rakjuk. Megszórjuk mákkal, cukorral, fahéjas cukorral.  Előmelegített sütőben 180fokon 25-30 percig sütjük. 

Cseh szelet házias recept

Kép
Hozzávalók: Tészta: 6 tojás  15 dkg cukor  3 kanál liszt Csipet só  15 dkg darált dió  Fél csomag sütőpor  Krém: 3 dl tej 3 kanál liszt 1 kk. Instant kávé  1 kanál rum 5 kanál dió  20 dkg cukor 25 dkg margarin  Máz: 15 dkg étcsokoládé  4 dkg vaj  Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipet sóval és fele cukorral kemény habbá verjük.  A sárgákat a többi cukorral és a sütőporral világosra keverjük. A habot a sárgához borítjuk. A lisztet és diót elvegyítjük majd kanalanként a habos-sárgás keverékhez keverjük.  Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (Tepsi mérete: 28×34 cm.) A krémhez előbb megfőzzük a pépet. A közepesen púpos evőkanállal mért lisztet és kávét előbb kevés tejjel keverjük el,majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. Fokozatosan a többi tejet is hozzáadva simára keverjük. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük.  Időnként megkeverjük ne bőrösödjön majd kihűtjük.  A puha margarint a cukorral elkeverjük, majd apránként

Fagyi szelet házias recept

Kép
Hozzávalók: 20 dkg liszt 15 dkg dió 1 csomag sütőpor 20 dkg porcukor 4 darab tojás 10 evőkanál víz 1 csipet só Krémhez: 3 evőkanál liszt 3 tojássárgája 2 csomag vaníliás cukor 25 dkg margarin 2.5 dl tej 15 dkg porcukor Elkészítés: A tojásokat ketté választjuk. A tésztához a lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük.  A tojások sárgáját a vízzel és a porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, és a liszt keveréket. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a habot a lisztes keverékhez. A tepsibe zsírpapírt teszünk, majd a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben megsütjük. ( tűpróbával ellenőrizzük) A krémhez a tejet keverjük el a liszttel és a tojássárgákkal, majd főzzünk sűrű krémet belőle és kihűtjük.  A porcukrot és a margarint mixerrel keverjük simára, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. Amikor a krém már kihűlt a kettőt keverjük össze. A végén a tejszínt kemény habbá verjük. A tésztára rákenjük a krémet, majd a krém tetejére a felvert te

Krémes korong házias recept

Kép
Hozzávalók: 50 dkg liszt  110 gramm vaj 200 gramm porcukor  1 tojássárgája  2 egész tojás  1 kk. méz  1 kk.sütőpor  Krém: 7 dl tej 2 csomag vaníliás pudingpor  1 tojás  20 dkg vaj 2 kanál rum(elhagyható) Cukor ízlés szerint  1 hulala tejszín  Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1órát hűtőben pihentetjük.  A krém hozzávalóiból a rum és a vaj kivételével sűrű pudingot főzünk. Mikor kihűlt adjuk hozzá a rumot a vajat és alaposan keverjük össze.  A tésztát kisodorjuk fél ujjnyi vastagságúra majd bármilyen formával kivágjuk.  Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk(párban legyenek) majd előmelegített sütőben 180fokon 8-10percig sütjük.  Mikor kihűlt a tészta, nyomózsákba rakjuk a krémet rányomjuk a tésztára majd a keményre vert tejszinhab következik és legutoljára ráteszünk 1 tésztát a tetejére.  Hideg helyre tesszük mig a krémtől megpuhul a tészta. 

Fonott kalács házias recept

Kép
Hozzávalók: Fél kiló liszt 2.5 dkg élesztő 2 tojássárgája  1 tojás  6 dkg margarin 1 kiskanál só 3 evőkanál cukor 2,5 dl tej 1 citrom reszelt héja  Mazsola ízlés szerint Kenéshez 1 tojás  Elkészítés: Az élesztőt cukrozott meleg tejben felfuttatjuk.  A liszthez hozzáadjuk a margarint elmorzsoljuk, továbbá a sót,cukrot,mazsolát,tojássárgáját majd a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk és 1 órát meleg helyen kelesztjük. Mikor a tészta megkelt, 6 részre osztjuk. Készítettünk 6 fonásos kalácsot vagy 2 kisebb 3 fonásos kalácsot. Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk megkenjük tojással és még fél órát pihentetjük.  Mielőtt a sütőbe tesszük mégegyszer megkenjük tojással.  Előmelegített sütőben 180fokon 35-40 percig sütjük. 

Fahéjas pudingos rúd házias recept

Kép
Hozzávalók: 60 dkg liszt 1 darab tojás 2 darab tojássárgája 3 dl tej 3 evőkanál cukor 1 teáskanál só 3 dkg élesztő 6 dkg vaj Krémhez: 6 dl tej 2 csomag vaníliás puding 10 dkg vaj 4 evőkanál cukor Kenéshez: 1 tojás  Diszítéshez: 2 evőkanál vaj 1 evőkanál fahéj 6 evőkanál cukor Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, és a meleg tejjel.  Amíg kel az élesztő, addig a liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a megolvasztott vajat, végül a felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Amíg kel a tészta, addig megfőzzük a pudingot. Ha a puding elkészült hozzáadjuk a vajat is, majd kihűtjük. A tésztát 12 részre osztjuk, majd téglalapokká nyújtjuk. A tészta egyik felét negyedig csíkokra vágjuk. A közepébe teszünk a krémből, majd a széleit ráhajtjuk, és feltekerjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belehelyezzük a feltekert tésztákat, és még 50 percig pihentetjük,sütés előtt lekenjük tojással.  Előmelegített sütőben 170 fokon 12 perc alatt pirosr

Hólabda torta házias recept

Kép
Hozzávalók: 6 tojás  6 kanál cukor  6 kanál liszt  2 kanál kakaó Töltelék: 1 csomag vaníliás pudingpor  Cukor ízlés szerint  1 csomag vaníliás cukor  2 kanál rum  2 kanál liszt  5 dl tej 10 dkg kókuszreszelék  15 dkg vaj Tetejére: 12 dkg étcsokoládé  Kókuszreszelék  Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük (5-10 perc)majd hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóport és alaposan keverjük el. Kiolajozott tortaformába öntjük,előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük(végezzünk tűpróbát). A krém hozzávalóiból(rum,kókuszreszelék és a vaj kivételével)sűrű pudingot főzünk majd még forrón hozzákeverjük a többi hozzávalót.  Mikor a tészta kihűlt ketté vágjuk, megkenjük a közepét a krém háromnegyedével és rátesszük a tészta tetejét. A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát megszórjuk még kókuszreszelékkel. A csokit 1 kiskanál olajon felolvasztjuk és  torta közepére simítjuk.  Hűtőben pihentetjük míg a csoki megdermed.

Tejfölös lepény házias recept

Kép
Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 tojás  2,5 dkg élesztő  2 dl tej(liszt függő) 1 kk cukor Tetejére: 3 dl tejföl  2 kicsi gerezd fokhagyma  Szalonna ízlés szerint 2 kanál zsír  Elkészítés: A tészta hozzávalóit bedagasztjuk,lágyabb tészta legyen,ha kell öntsük hozzá  még tejet. 1órát meleg helyen pihentetjük. Míg a tészta pihen addig a tejfölbe belereszeljük a fokhagymát.  Mikor a tészta megkelt  kizsírozott tepsibe szétnyútjuk,megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk az apróra vágott szalonnát. 2 kanál olvasztott zsírral meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük.  Ízlés szerint szórhatunk rá reszelt sajtot.