Csíkos kalács házias recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 evőkanál cukor
50 gramm élesztő
7,5 dkg vaj
1 csipet só
2, 5 dl tej
3 evőkanál kakaópor
vanília, fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztben keverjük bele a sót és 1 evőkanálnyi kivételével az összes cukrot.
A lisztkeverékbe szépen morzsoljuk bele a vajat! Közben az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben. A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe és jól összedolgozzuk.
Amikor már szép egyenletes a tészta, elfelezzük, külön tálba tesszük és az egyik felébe tegyük a kis vízzel elkevert kakaóport, amivel újra jól összekeverjük.
Ekkor tehető a fehér tésztába vanília, vagy csipetnyi fahéj a kakaós részbe, természetesen még ezt is gyúrjuk bele a tésztába!
Mindkét tálat takarjuk le és tegyük meleg helyre, ahol meg tud kelni - az az ideális, ha kétsze akkorára dagad.
Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtsuk mindkettőt (először a kakósat, aztán a fehéret), majd fektessük egymásra a két tésztalapot úgy, hogy a kakaós legyen felül, és óvatos, de határozott mozdulatokkal tekerjük fel őket!
A sütőt melegítsük elő 180 fokra közben egy tepsin pihentessük a tekercset, nagyjából 20 percig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése