Fehér kenyér házias recept
250 ml víz
250 g búzaliszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj
Tészta hozzávalók:
1 kg liszt (búza)
25 g só
10 g porcukor
2 evőkanál olaj
500 ml víz
Elkészítés:
Este elkészítjük az öreg tésztát.
A hozzávalókat beletesszük egy tálba, majd simára keverjük és takarjuk le zacskóval.
Hűtőben pihentetjük reggelig.
Másnap minden hozzávalót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az öreg tésztát és bedagasztjuk(legalább 10 percig)
A dagasztás után liszt ne érje! Így lesz szép fényes a kenyerünk.
Letakarva kelesztjük körülbelül 40 percig.
Majd átgyúrjuk és visszatesszük még 40 percre, amíg duplájára nő.
Kiborítjuk és formázzuk(ne lisztes felületen)
Az edény alját vizezzük be majd rárakjuk a sütőpapírt,ebbe tegyük a kenyeret.
Letakarva pihentetjük még 30 percet.
Ízlés szerint bevágjuk.
Az edény tetejét is vizezzük be mielőtt letakarjuk a kenyeret.
230 fokon 50percig sütjük,majd a tetejét levesszük és 1-2percet pirítjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése