Fehér kenyér házias recept







Öreg tészta hozzávalók:

250 ml víz
250 g búzaliszt 
40 g élesztő 
1 evőkanál olaj


Tészta hozzávalók:

1 kg liszt (búza)
25 g só
10 g porcukor
2 evőkanál olaj
500 ml víz


Elkészítés:




Este elkészítjük az öreg tésztát.

A hozzávalókat beletesszük egy tálba, majd simára keverjük és takarjuk le zacskóval. 



Hűtőben pihentetjük reggelig. 




Másnap minden hozzávalót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az öreg tésztát és bedagasztjuk(legalább 10 percig)



A dagasztás után liszt ne érje! Így lesz szép fényes a kenyerünk.



Letakarva kelesztjük körülbelül 40 percig.
Majd átgyúrjuk és visszatesszük még 40 percre, amíg duplájára nő.



Kiborítjuk és formázzuk(ne lisztes felületen)
Az edény alját vizezzük be majd rárakjuk a sütőpapírt,ebbe tegyük a kenyeret.


Letakarva pihentetjük még 30 percet.


Ízlés szerint bevágjuk.
Az edény tetejét is vizezzük be mielőtt letakarjuk a kenyeret.


230 fokon 50percig sütjük,majd a tetejét levesszük és 1-2percet pirítjuk. 


Mikor kivettük a sütőből még forrón szökteljük le vízzel. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sonkás sajtos csiga házias recept

Mákos kalács házias recept

Farsangi fánk házias recept